Stap voor stap  -  Zalmbuikjes

 

We gaan even uit van 1 kg verse zalmbuikjes.

Nu moeten de zalmbuikjes worden gepekeld ( zouten) met een kruiden mix.

Je kunt kiezen voor een droge of een natte pekel, dit keer doe ik een natte.

We gaan nu een marinade maken met: mix van 50 gram zeezout, 75 gram bruine suiker, bieslook, dille, gekneusde jeneverbessen, gekneusde peperkorrels, geraspte citroen schil, het sap van de citroen en wat viskruiden.

De mix doen we in 1 liter water met daarin 1 groentebouillon blokje en verwarmen dit, tot het zout en suiker zijn opgelost.

( goed blijven roeren) Vervolgens laten we de marinade koud worden.

De zalmbuikjes gaan nu in de afgekoelde marinade ( deksel er boven op, zodat de buikjes helemaal onder staan.  En 3 uur in de koelkast zetten.


Na 3 uur, haal ik de buikjes uit de marinade en spoel ze licht af met koud stromend water,

en vervolgens afdeppen met keukenpapier.

Vervolgens hangen we de buikjes ( afgeschermd) in de wind te drogen.

 

Nu gaan we de zalmbuikjes drogen, rondom de 45 gr.

Deur en schoorsteen open, zodat het vocht kan ontsnappen.

Dit kan zeker wel een uurtje duren.

Vuurtje met beukenhout


Na het drogen, gaan we de buikjes garen rond de 83 gr. voor 8 a 12 minuten. 

Afhankelijk van <>grote en dikte.

Deur dicht, schoorsteen op een kiertje.

Na het garen, gaan we de zalmbuikjes afroken.

De temperatuur direct laten dalen naar 45 gr.

Ik gebruik hiervoor kersenhout, beukenmot en een klein beetje elzen hout.

Het afroken duurt tussen de 1  en  1.5 uur, ook weer afhankelijk van de grote en dikte.

Enkele buikjes in de rookkast tijdens het afroken

Als de zalmbuikjes klaar zijn, leg ik ze nog even, ingepakt in bakpapier, in een tempex doos.

Eet smakelijk !

* Voor Zalmfilet, kan het zelfde receptuur worden toegepast, maar met een scheut ketjap als extra toevoeging.

Mooie met citroen-peper gekruide zalmfilets

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                         ^^ Terug naar Index^^

 

 

 

 

 

2022  designed by HRW